Zatvori
  • Institut “Dr Josif Pančić“ |
  • Tadeuša Košćuška 1, 11000 Beograd

  • 011/3031-650

Semenski materijal

Semenarstvo i proizvodnja semena važan je segment poslovanja Instituta. Program uvođenja i razvijanja semenarstva iniciran je još 1989. godine. U razvoju ove delatnosti u protekloj deceniji su preduzete su značajnije mere za unapređenje i preduzeti važni koraci u cilju njenog boljeg tržišnog pozicioniranja, pri čemu su pri izboru vrsta i načinu nastupa na tržištu, maksimalno poštovani principi rentabilnosti.

Danas se u Institutu uspešno umnožava, dorađuje i prodaje seme sorti i odomaćenih populacija oko četrdesetak biljnih vrsta od kojih ima dosta koje su upravo i stvorene u Institutu, kao na primer: seme mirođije „Domaća aromatična“ (Anethum graveolens L.), belog sleza „Vojvođanski“, (Althaea officinalis L.), nevena „Domaći oranž“ (Calendula officinalis L.), kamilice „Banatska“ (Chamomilla recutita L. (Rausch.)), korijandra „Domaći sitnozrni“ (Coriandrum sativum L.), morača „Vojvođanski“ (Foeniculum vulgare Mill.), miloduha „Domaći ljubičasti“ (Hyssopus officinalis L.), lavande „Primorska“ (Lavandula angustifolia Mill.), bosiljka „Sitnolisni“ (Ocimum basilicum L.), buhača „Dalmatinski“ (Pyrethrum cinerariaefolium L.), žalfije „Primorska“ (Salvia officinalis L.), odoljena „Vojvođanski“ (Valeriana officinalis L.), kantariona „Maja“ (Hypericum preforatum L), i mnoge druge.

 

Slika. Semena sorti i odomaćenih populacija nekoliko lekovitih biljnih vrsta koja se danas umnožavaju u Institutu.

 

Ispitivanje kvaliteta semena lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja zvanično se vrši u akreditovanim laboratorijama od strane Akreditacionog Tela Srbije (ATS) prema standardu SRPC ISO/IEC 17025. Kontrolna ispitivanja i ispitivanja za potrebe naučnih istraživanja vrše se u Laboratoriji za ispitivanje semena koja pripada OPIR-u a smeštena je u Sektoru proizvodnja u Pančevu, a poslednjih godina, deo naučnih semenarskih istraživanja se odvija i u Laboratoriji za agronomska istraživanja u Beogradu.

Kontrolno ispitivanje semena i ispitivanje za potrebe naučnih istraživanja. Laboratorija za semenarstvo u Pančevu (slika levo) i Laboratorija za agronomska istraživanja u Beogradu (slika desno).

 U pogledu klijavosti semena, energije klijanja, čistoće, prisustva ostataka drugih biljnih vrsta, za pojedine vrste seme mora ispunjavati uslove utvrđene odredbama važećeg Pravilnika o kvalitetu semena poljoprivrednog bilja, po ISTA standardu (International Seed Testing Association). Kako bi se unapredila ova delatnost pojedini istraživači Odseka za istraživanje i razvoj u poljoprivredi su se učlanili u Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije u okviru koga stiču najsavremenija znanja iz oblasti biologije i fiziologije semena, proizvodnje, dorade, prometa, kontrole semenskih useva, ispitivanje kvaliteta semena, zaštite semenskih useva i semena, semenarskih tehnika i tehnologija i sl.

SEMENA SE PRODAJU SAMO U NAŠIM APOTEKAMA ILI PUTEM ONLINE PRODAJE.

Podelite:

Imate pitanje?

Ukoliko imate pitanje u vezi naših preparata, možete nam pisati putem kontakt forme.

Kontakt

Slični Proizvodi