Zatvori
  • Institut “Dr Josif Pančić“ |
  • Tadeuša Košćuška 1, 11000 Beograd

  • 011/3031-650

Biljne kapi (tinkture)

BILJNE KAPI 

Bistri, obojeni rastvori, mirisa i ukusa na biljne droge iz kojih su pripremljeni, tinkture i uljani ekstrakti, uz čajeve, predstavljaju najstarije oblike preparata od lekovitog bilja koji su i danas u upotrebi. Sam naziv potiče od latinske reči „tingoere“ što znači – bojiti, obzirom da tinkture sadrže hlorofil i bojene materije ekstrahovane iz biljnog materijala. Kao sredstva za ekstrakciju koriste se razblaženi etanol ili biljna ulja.

Biljne kapi (tinkture)

TINKTURE

Tinkture iz našeg proizvodnog programa izrađuju se po propisima Farmakopeje koja ih definiše kao etanolno-vodene ili vodeno-etanolne iscrpine/ekstrakte biljnih droga. Za izradu se primenjuje postupak maceracije, prema proporciji 1:5, pri čemu se za ekstrakciju jednog dela biljne droge propisanog stepena usitnjenosti koristi četiri dela etanola propisane koncentracije. Koncentracija etanola zavisi od osobina aktivnih materija i njihovog stepena rastvorljivosti u vodi ili alkoholu, kao i rastvorljivosti inertnih (balastnih) materija. Na definisanje koncentracije etanola koji se koristi za ekstrakciju utiče sadržaj vlage u biljnom materijalu. Farmakopeja takođe za svaku tinkturu precizira sadržaj etanola u finalnom proizvodu, koji mora biti ispoštovan kako bi stabilnost proizvoda bila očuvana tokom propisanog roka upotrebe. 

Farmakopeja takođe propisuje da se tinkture izrađuju i čuvaju na soboj temperaturi, zaštićene od dnevne sunčeve svetlosti. Za pakovanje i čuvanje tinktura koriste se bočice od tamnog stakla koje takođe moraju ispuniti propisane zahteve kvaliteta. Čuvanje na nižim temperaturama od propisanih može dovesti do taloženja usled promene rastvorljivosti ekstrahovanih supstanci pri čemu talog može adsorbovati aktivne materije iz rastvora, dok čuvanje na višim temperaturama može dovesti do isparavanja rastvarača što takođe nepovoljno utiče na promenu boje, bistrine, ukusa, mirisa i na pojavu taloga. 

U proizvodnji tinktura Institut primenjuje savremena tehnološka rešenja i odgovarajuću opremu u cilju dobijanja stabilnih ekstrakata sa maksimalnom koncentracijom aktivnih principa, a finalni rezultat su veliki broj monokomponentnih i složenih tinktura koje se koriste kao podrška očuvanju zdravlja i harmonizaciji fizoloških procesa. 

ULJANI EKSTRAKTI

Uljani ekstrakti kantariona i nevena izrađuju se takođe procesom maceracije. Za njihovu proizvodnju koristi se svež biljni materijal, a za ekstrakciju biljno ulje propisanog kvaliteta, usaglašenog sa zahtevima definisanog proizvodnog procesa. 

Proizvodnja tinktura i uljanih ekstrakata usaglašena je sa zahtevima HACCP sistema. Kao i kod ostalih proizvoda Instituta, pre puštanja u promet, svaka serija proizvoda prolazi rigoroznu kontrolu kvaliteta kojom se garantuje mikrobiološka i zdravstvena ispravnost, kao i usaglašenost sa specifikacijom proizvoda uz poštovanje zakonske regulative.

Podelite:

Imate pitanje?

Ukoliko imate pitanje u vezi naših preparata, možete nam pisati putem kontakt forme.

Kontakt

Slični Proizvodi