Zatvori
  • Institut “Dr Josif Pančić“ |
  • Tadeuša Košćuška 1, 11000 Beograd

  • 011/3031-650

Jednokomponentni čajevi

Jednokomponentni čajevi su najjednostavniji proizvodi od lekovitog bilja i sadrže sušene delove samo jedne biljke: koren, podanak, nadzemni deo biljke, koru, cvet, list, plod ili seme. Sakupljanje ili berba svake biljne vrste obavlja se prema kalendaru berbe, u periodu kada je biljka najbogatija lekovitim sastojcima. U proizvodnom programu je više od stotinu jednokomponentnih čajeva. Jedan deo lekovitog bilja sakuplja se iz spontane flore u ekološki ispravnim područjima, dok se veliki broj vrsta gaji plantažno, na poljoprivrednim dobrima u vlasništvu Instituta ili u kooperaciji sa individualnim proizvođačima, uz primenu savremenih agronomskih mera prilagođenih gajenim kulturama. 

Jednokomponentni čajevi

Biljni materijal se potom podvrgava procesu sušenja, kako bi se enzimi koji dovode do degradacije aktivnih sastojaka inaktivirali i isparila voda te time uklonila mogućnost bakterijske kontaminacije. Dalja prerada obavlja se pod nadzorom farmaceuta prema detaljnim specifikacijama za svaki proizvod, koje obuhvataju stepen usitnjenosti, sadržaj aktivnih materija, sadržaj vlage, mikrobiološku ispravnost, odsustvo teških metala i pesticida. Monokomponentni čajevi se pakuju u papirne vrećice odgovarajućeg kvaliteta i dodatno u sekundarnu kartonsku ambalažu, što obezbeđuje očuvanje stabilnosti proizvoda tokom deklarisanog roka upotrebe.

Proizvodnja jednokomponentnih čajeva usaglašena je sa zahtevima HACCP sistema. Kao i kod ostalih proizvoda Instituta, pre puštanja u promet, svaka serija proizvoda prolazi rigoroznu kontrolu kvaliteta kojom se garantuje mikrobiološka i zdravstvena ispravnost, kao i usaglašenost sa specifikacijom proizvoda uz poštovanje zakonske regulative.

Podelite:

Imate pitanje?

Ukoliko imate pitanje u vezi naših preparata, možete nam pisati putem kontakt forme.

Kontakt

Slični Proizvodi