Tadeuša Košćuška 1, 11000 Beograd
Ime i prezime: PETAR BATINIĆ
Sektor: OPIR - Odsek za poljoprivredna istraživanja i razvoj
Pozicija: Sektor nauke, Odsek za poljoprivredna istraživanja i razvoj
Naučno zvanje: Naučni saradnik
Email: pbatinic@mocbilja.rs
Petar M. Batinić rođen je 8. novembra 1992. godine u Smederevskoj Palanci. Osnovnu školu„Radomir Lazić“ završio je u Azanji, dok je srednje obrazovanje stekao u Smederevskoj Palanci maturiravši u „Palanačkoj gimnaziji“ u junu 2011. godine. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Odsek za prehrambenu tehnologiju, upisao je akademske 2011/12. godine i diplomirao 2015. godine, sa prosečnom ocenom 8,31/10,0, odbranivši završni rad pod nazivom „Analiza sastava kajmaka po slojevima“. Master akademske studije iz Biohemijskog inženjerstva i biotehnologije na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu upisao je 2015. godine i sa uspehom ih završio 2016. godine, sa prosečnom ocenom 9,11/10,0, odbranivši završni master rad pod nazivom „Antioksidativna aktivnost biofilmova sa ekstraktima otpadnog duvana i kafe“. Zvanje doktora nauka – tehnološko inženjerstvo – hemijsko inženjerstvo stekao je odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Kontrolisano otpuštanje folne kiseline iz sistema lipozom-biopolimerni film“ na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu u septembru 2023. godine. Prosečna ocena na doktorskim akademskim studijama je 9,55/10,0.
Od jula 2018. godine do aprila 2021. godine zaposlen je u Inovacionom centru Tehnološko- metalurškog fakulteta u Beogradu, u laboratoriji za bioinformatičko inženjerstvo i separacione procese gde je za potrebe izrade doktorske disertacije radio na eksperimentima inkapsulacije i kontrolisanog otpuštanja hidrosolubilnih i liposolubilnih vitamina u lipozome i sisteme lipozom-biopolimerni film. U zvanje istraživač pripravnik izabran je u julu 2018. godine, a zvanje istraživača saradnika stekao je u junu 2021. godine. Od aprila 2021. godine radi u Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u Beogradu, u Sektoru nauke – Odseku za poljoprivredna istraživanja i razvoj. U februaru 2024. godine stekao je zvanje naučnog saradnika.
U toku akademske 2020/21. i 2021/22. godine učestvovao je u realizaciji teorijsko-eksperimentalne nastave iz predmeta Osnovi biohemije, Biohemija i Biohemija hrane na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, Katedra za hemiju i biohemiju.
Učestvovao je na jednom domaćem i jednom strateškom, međunarodnom, naučnom projektu. Pomagao je studentima završnih godina Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu u eksperimentalnom radu tokom izrade završnih i master radova. Kao član Organizacionog odbora učestvovao je u organizaciji i realizaciji međunarodne konferencije „UNIFood 2021“ i „UNIFood 2024“ održanoj na Univerzitetu u Beogradu u septembru 2021. godine i u junu 2024. godine. Član je uređivačkog odbora časopisa „Lekovite sirovine“. Uže oblasti naučno-istraživačkog interesovanja obuhvataju inkapsulaciju vitamina u lipozome i u sisteme lipozom-biopolimerni film, fizičku i hemijsku karakterizaciju odgovarajućeg nosača, kao i ispitivanje kinetike kontrolisanog otpuštanja vitamina u in vitro uslovima koji treba da simuliraju uslove koji vladaju u fiziološkom okruženju (koža, gastrointestinalni trakt i slično). Takođe, jedan deo istraživačkog rada odnosi se na ekstrakciju, hemijsku karakterizaciju i ispitivanje bioloških aktivnosti ekstrakata lekovitog bilja dobijenim konvencionalnim (Sokslet, maceracija) i novim („zelenim“) metodama ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta delovanjem mikrotalasnog zračenja, ekstrakcija potpomognuta delovanjem ultrazvučnog zračenja i drugo). Autor je više naučnih radova objavljenim u međunarodnim i domaćim časopisima, kao i radova u zbornicima sa međunarodnih kongresa, štampanih u celini ili u izvodu.