Zatvori
  • Институт “Др Јосиф Панчић“ |
  • Тадеуша Кошћушка 1, 11000 Београд

  • 011/3031-650

ЗОРАНА МУТАВСКИ

Име и презиме: ЗОРАНА МУТАВСКИ

Сектор: ОФИР - Одсек за фармацеутска истраживања и развој

Позиција: Сектор науке, Одсек за фармацеутска истраживања и развој

Научно звање: Истраживач сарадник

Имејл:  zmutavski@mocbilja.rs

Информације

Зорана Мутавски рођена је 25.11.1995. године у Вршцу, Србија, где је завршила основну и средњу школу. Основне студије уписала је на Технолошком факултету у Новом Саду школске 2014/2015 године, а дипломирала у октобру 2018. са темом завршног рада: „Примена малтодекстрина у сушењу течног екстракта коре дивљег нара сушењем са распршивањем“. Мастер студије уписује 2018. год. на Технолошком факултету Нови Сад, смер Фармацеутско инжењерство, а завршава 2019. године са темом мастер рада: „Суперкритична екстракција тимијана, мајчине душице и жалфије“. Докторске студије уписала је 2019. године на истом факултету, Катедра за биотехнологију и фармацеустко инжењерство, смер Фармацеутско инжењерство. Током школске 2020/2021 године била је сарадник у настави на предметима Лековите биљне сировине, Технологија фармацеутских производа и Хемија и технологија дијететских суплемената на истој катедри.

Зорана је учествовала на 14 међународних научно-стручних скупова, такође, аутор је два научно-истраживачка рада. Била је носилац стипендије, која је финансирана од стране Еуропеан Цооператион ин Сциенце анд Тецхнологy (ЦОСТ), уз помоћ које је 2021. године била на стручном усавршавању (Схорт Терм Сциентифиц Миссион) на Институте оф Експериментал Биологy анд Тецхнологy – иБЕТ (Португал). Током 2021. године учествовала је у пројекту Ерасмус+ за мобилност студената током ког је три месеца боравила на Прехрамбено-технолошком факултету у Осијеку. У периоду од 2020. до 2022. год. као докторанд била је стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Од маја 2022. год. запослена је као истраживач приправник у Одсеку за фармацеутска истраживања и развој на Институту за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.

Зоранин истраживачки рад је фокусиран на екстракцију биоактивних једињења природног порекла, односно, развој, унапређење и имплементацију зелених технологија за екстракцију једињења из биљног материјала и пољопривредно-прехрамбеног отпада са фокусом на иновативне технологије (суперкритична екстракција угљен-диоксидом, екстракција субкритичном водом, ултразвучна и микроталасна екстракција) и технологије производње сувих екстраката (спраy дрyинг и лиофилизација).